HOE KUNNEN WE JULLIE POSITIVEREN*?

*met een optimistische mind-set handelen
NEDERLAND POSITIVEREN

Dat is hem. Onze filosofie. In twee woorden.
Benieuwd naar meer? Bekijk dan deze TEDx TALK of lees hieronder verder.
STEL DE JUISTE VRAGEN
Het leven wordt weleens vergeleken met de metafoor van een berglandschap. Net als de hoogtemeters in zo'n gebied variëren ook onze ervaringen in het leven, terwijl we er doorheen bewegen. Zo ervaar ik het ook. Zeker sinds mijn solo hike-eravringen, op mijn 18e in Nieuw-Zeeland.

Al zolang ik het me kan herinneren probeer ik antwoorden te vinden op grote vragen. Wat is de zin van het leven? hield me op de middelbare school al bezig. Inmiddels begrijp ik dat het loont om deze onmetelijke vraag te re-framen, naar Wat is de zin van mijn leven? bijvoorbeeld. Ook heb ik ontdekt dat sommige vragen gewoonweg te groot zijn, op sommige etappes van onze route door het leven. Soms duurt het gewoon een tijdje voordat we ze kunnen beantwoorden.

Zo heb je in het dal niet het gehele overzicht om met overtuiging antwoord te geven op de vraag Waar moeten we naar toe?, of, zoals deze vraag wel vaker vermomd wordt, om de Wat wil je? -vraag te beantwoorden. Een onmetelijke vraag!

Humor helpt altijd al iets, dus laten we hem eens vertalen in het Brabants: Weh wilde gij? Zo, dat lucht al op.
De Tongariro Alpine Crossing in Nieuw-Zeeland | 2006
WEH WILDE GIJ?
Ja. Het loont om de juiste vragen te stellen. Want weh wilde gij nu eigenlijk? zet je onwillekeurig al aan het denken. Naast dat het verstandig is hier om hier af en toe individueel op te broeden is het ook prettig om hier met anderen over in gesprek gaan. Vooral ook met mensen die je normaliter niet zo snel treft. Juist dan is de kans op verfrissende invalshoeken groot. Ook de grotere afstand tot een onbekende maakt sommige antwoorden gemakkelijker te uiten. Sommige vragen zijn nu eenmaal gemakkelijker te beantwoorden aan vreemden, die geen directe connectie met je hebben, in plaats van aan familieleden of collega's, die soms te snel oordelen of ongevraagd advies gaan spuien.

Als onafhankelijke en zelfstandige dagvoorzitter/ spreker/ trainer heb ik het voorrecht om tijdens al die opdrachten in het land de meest uiteenlopende personen te bevragen. Wat drijft hen? Wat vinden zij belangrijk? Waar maken ze zich druk over.

Na één van die opdrachten, met een biertje op het terras in Tilburg, merkte mijn opdrachtgever van die dag op, nadat ik hem vertelde over mijn uiteenlopende ervaringen, dat ik dan wel het antwoord zou hebben. Ik begreep hem niet. Had de onderliggende vraag gemist. "Nou," zei hij, "omdat jij op al die plekken komt, en zoveel mensen spreekt, dan zul jij wel weten wat men nodig heeft, wat hen gemotiveerd houdt." Ter plekke sputterde ik wat tegen. Want een medewerkster in de zorgsector in regio Nijmegen steekt toch net wat anders in elkaar dan een bankier aan de Zuidas, vertelde ik hem. "Daardoor hebben ze ook andere behoeftes." Toch?
James. Tijdens onze eerste publieke Staande Ovaties | 2014
ZOOM UIT
Twee maanden bleef zijn vraag door mijn hoofd spoken. Wat hebben ze nodig? dacht ik onderweg. Wat hebben ze nodig? dacht ik onder de douche. Wat hebben ze nodig? dacht ik net voordat ik ging slapen. En uiteindelijk vond ik een antwoord. Ik vertelde erover tijdens de sprekers wedstrijd van topspreker Remco Claassen, Heel Brabant Spreekt, in het voorjaar van 2018. Met mijn ontdekking belandde ik in de finale.

Allereerst moest ik wel wat uitzoomen. Het is me opgevallen dat schaal een belangrijke factor is in het beantwoorden van identiteitsvragen. Zo vertel ik Nederland dat ik uit Brabant komt, op vakantie in Spanje ben ik Nederlander en op reis in Azië stel ik mezelf als Europeaan voor. Feitelijk ben ik het allemaal: Brabander, Nederlander en Europeaan. En natuurlijk zijn er véél meer Europeanen dan Brabanders op de wereld.

Dus, om elkaars overeenkomsten te ontdekken en onderlinge verbinding te ervaren, loont het om uit te zoomen. Dit deed ik ook om het antwoord op die alles overschaduwende vraag te vinden. Wat willen we allemaal? Maar dan écht? In de kern? Waar kunnen we absoluut niet zonder?
Weh hedde gij nodig...? tijdens Heel Brabant Spreekt | 2018
HET 3G MODEL
Met een jarenlange ervaring als groepstrainer en spreker ontdekte ik het volgende inzicht. Laten we het het 3G-model dopen:

Volgens mij komt onze innerlijke, psychologische behoefte neer op de volgende top-3, ongeacht onze afkomst, opleiding, beroepsgroep of overtuigingen. We willen allemaal:

GEZIEN
GEHOORD
GEWAARDEERD
worden. Al is het maar door onszelf.

En ook door anderen. Onze partner, leidinggevende, ouders, klanten. Noem het op. We zoeken bevestiging van het feit dat we goed genoeg zijn. We willen er toe doen. Op onze eigen manier.

Sommigen van ons zijn hier hun leven naar op zoek. Dus, in plaats van antwoorden te geven, loont het om treffende vragen te stellen: Weh hedde gij nodig om gewaardeerd te worden? Met deze gerichte, diepe, onderliggende vraag, én het inzicht dat al onze trainees/ deelnemers en bezoekers gezien/gehoord/gewaardeerd willen worden, werken we aan al onze opdrachten.

Een gezonde dosis 'positiveren' (met een optimistische mind-set handelen) en hiermee deelnemers voorzien van positieve energie en optimisme, hoort hier natuurlijk ook bij.
Rudy van Beurden
september 2019

Ps. Lees meer blogs op LinkedIn.
ONTMOET ANDEREN
Sinds de helft van mijn leven werk ik al met groepen mensen. Op mijn 16e startte ik als vrijwilliger bij de NJR in Utrecht, nu ben ik 32. Door die eerste opdrachten, het Nationaal Jeugddebat,  in jeugdgevangenissen en later ook met Young Impact, realiseerde ik me al snel dat Nederland uit ontelbare laagjes sub culturen bestaat. Met onze collega's, vrienden, familie en studiegenoten zitten we allemaal in verschillende bubbels, waarin allerlei (on)geschreven regels gelden. Ze bewegen, boven, naast en door elkaar. Op de Nederlandse A- en N-wegen glijden we langs elkaar af. In onze gele en witte treinen raken we elkaar soms per ongeluk, en vaak ongewenst, aan. Het fascineert me mateloos dat precies deze persoon het antwoord/ inzicht heeft voor jouw worsteling. Of jij de oplossing voor zijn/ haar hoofdbrekers. Durfden we het elkaar maar te vragen.

Één van de onderdelen voor een fijn en aangehaakt leven is verbinding. Schrijver Daniel Pink noemt naast deze belangrijke pijler, verbinding met anderen, nog twee belangrijke facetten: autonomie en

PURE INSPIRATIE:

SUPER INSPIRERENDE BRONNEN
WAT ZEGT IE NOU?
Deze TEDx spreker maakt het wel heel bond door het publiek 6 minuten voor het lapje te houden. Hij heeft geen boodschap! Toch blijft hij boeien. Ok, het is een komiek. En hij zegt wat ie doet. Daarmee geeft ie heel veel weg. Sterke performance!
NATUUR
Is kei belangrijk. Maar soms kunnen we er niet zomaar naartoe. Opgeslokt door ons werk, of ons leven in de stad. Offline (durven) zijn is ook supermoeilijk. Dus luister maar gewoon naar deze walvissen. Schijnt echt kei goed voor je hersenen te zijn. Acht uur maarliefst.
HOW DO YOU DEFINE YOU?
Één van de meest impactvolle verhalen. Hoeveel schaamte, vernedering, eenzaamheid kunnen wij verdragen als individu? Hoe sterk is onze overlevingsdrang? Hoe buig de donkerste negativiteit om in stralend optimisme? Hoe groei je? Wow.
MICHAEL BUBLÉ
In haar impactvolle TED talk vertelt onderzoekster Amy Cuddy over de kracht van power posing: een 'sterke' houding aannemen. Want, zo heeft ze ondervonden, onze emoties en gedachten beïnvloeden onze houding. Maar het omgekeerde is ook waar. Waardevolle les voor bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek.
POWER POSING
In haar impactvolle TED talk vertelt onderzoekster Amy Cuddy over de kracht van power posing: een 'sterke' houding aannemen. Want, zo heeft ze ondervonden, onze emoties en gedachten beïnvloeden onze houding. Maar het omgekeerde is ook waar. Waardevolle les voor bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek.
WHAT MAKES YOU ITCH?
Filosoof en begenadigd (universiteits) spreker Alan Watts roept direct een aantal prikkelende vragen op. Als we een aantal ingesleten, maar niet onbuigbare, randvoorwaarden herprioriteren ontstaan er opeens heel andere mogelijkheden. Fascinerend.